Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2013 16:20 - Новият социализъм ще унищожи света
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 1884 Коментари: 0 Гласове:
-1



Идеите за всеобщо благоденствие, преследвани от  идеалисти мислители в продължение на векове,  отново се оказаха в центъра на вниманието в навечерието на Световния икономически форум, който започва скоро в Давос.

Следвайки тези идеи  британската благотворителна организация “Оксфам” призова представителите на големия бизнес и световните лидери, да положат всички усилия, за да победят бедността и неравенството в света. В доклада на Oxfam има  много интересна статистика, според която за  последните 20 години доходите на най-богатите 1% от населението на света,  са се  увеличили с 60%.

Както са изчислили в Oxfam,  100-те най-богати хора в света през миналата година са спечелили достатъчно пари, за да се сложи край на бедността по света. Според представители на организацията, за да се изкорени бедността сред най-бедните слоеве от населението на света, ще са достатъчни само  25% от доходите за миналата година от първите 100 свръхбогаташи.

Нетни приходи на тези 100 през 2012 г. са достигнали 240 милиарда долара, съобщи Би Би Си. Както отбелязват в Oxfam, най-бедните печелят по-малко от $ 1,25 на ден на човек.

“Цената на неравенството е: как невероятното  богатство и изключително високите печалби вредят на всички останали”, – цитира доклада на Oxfam Би Би Си. Поради това, според  благотворителната организация, сегашната глобална икономическа система трябва да се реформира по такъв начин, “че тя да работи в полза на цялото човечество.”

Oxfam се обърна към участниците на форума в Давос  с предложения, които, според тях, могат да допринесат за изкореняване на бедността. На първо място, те са сведени до такива мерки, като закриване на “данъчните убежища” по целия свят,  създаване на минимални глобални стандарти за корпоративен данък и увеличаване на инвестициите в сектора на обществените услуги.

Активният натиск от различни социални и благотворителни организации върху бизнес общността и постоянното напомняне да се “грижат” за бедността – е характерна тенденция, която  достигна своя връх през последните години.

Идеята за преодоляване на социалните неравенства чрез социално изравняване и преразпределение на богатството от богатите към бедните, се експлоатира почти от зараждането на човешкото общество. Опитите за прилагане са предприемани  няколко пъти през цялата човешка история, но в повечето случаи това предизвиква още повече проблеми.

Последното, както доскоро се твърдеше  успешно изпълнение,  на този модел е така нареченият социализъм, в който огромни средства, получени от богатите, са насочени към поддържане на бедните и тези в неравностойно положение.

 

Недостатъкът на този подход се изяви едва през последните години, когато стремежите на  поддръжниците на равенство за изкореняването на бедността,  доведоха до много и различни, не по-малко тежки последствия.

Вместо очакваното социално изравняване,  западното общество днес се сблъсква  с проблема на все по-голям брой на хора, които не искат  да се ангажират по никакъв начин с обществено-полезен труд, а  предпочитат да живеят от социални помощи.

Печеливши са, най-вече, само всевъзможните видове социални и благотворителни организации и фондации, които преразпределят блага от богатите към бедните.

Основната опасност за страните, застанали на пътя на новия социализъм, е, че броят на лицата, ползващи такива помощи,  започва да нараства не толкова заради местните жители, но и от  постоянно пристигащи имигранти от по-бедните страни.

Всичко това вече крие сериозна опасност от възможността високохуманното западно  общество, или по-скоро, тази част от него, която все още се занимава с производството на материални блага, просто да не може да се справи с наплива от  бедни хора, които не искат да работят.

Скорошната акция на Депардийо е перфектна илюстрация на факта, че социалистическата система е достигнал своя предел. Следователно, нежеланието на малцинството, произвеждащо голямата част от тези  блага, да даде лъвския пай от  спечеленото на растящия брой безделници,  само ще се увеличава.

Неизбежна последица от този процес може да бъде  срив на целия съществуващ социално-икономически модел с най-непредвидими


Read more: http://30dumi.eu/2013/01/noviyat-sotsializa-m-shte-unishtozhi-sveta/#ixzz2IcUGDRoc


Тагове:   социализъм,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 459306
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930