Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2013 14:12 - Кои са по-вредни: растителните или животинските мазнини?
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 986 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Учените   все още нямат консенсус за полезността на полиненаситените мастни киселини (ПНМК), въпреки че те са изключително популярни. Ако се  вярва на различни диетични препоръки, то ПНМК, които всъщност се съдържат не само в растенията, но също така и в рибата,  предотвратяват затлъстяването и поддържат здраво сърцето, докато наситените животински мазнини се определят като път към затлъстяване и прочее сърдечни болести.

Обаче изследователи от Националния институт по  здраве и  Университета на Северна Каролина (в  САЩ) считат,  че реалността е почти противоположна: полиненаситените мастни  киселини не само не помагат на сърцето, но и  увеличават риска от сърдечен пристъп и съдови заболявания.

Авторите използвали данни от старо проучване, проведено през 60-70-те години от австралийски учени. Задачата тогава била същата: да се разбере  дали има връзка между вида на мазнините в храната и вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания, като провели дълго и задълбочено  изследване, но така и не го завършили.

В статия, публикувана в British Medical Journal, авторите анализирали състоянието и хранителния режим на около петстотин мъже на възраст 30-59 години, които скоро са имали пристъп на коронарна недостатъчност.

Те били разделени в две групи, едната от които трябвало на първо място да съкрати с 10% консумацията на животински мазнини, и второ, да  увеличи с 15% консумацията на полиненаситени мастни киселини омега-3 и -6. На практика това означава, че трябва да има, да речем, по-малко  маргарин и повече – растително масло.

Втората група нямала никакви препоръки за хранителния си режим.  В този случай и двете групи  трябвало  да водят дневник с храните, които ползват. По всички останали недиетични параметри нямало  разлика между двете групи. Експериментът продължил 39 месеца и резултатите били  разочароващи за привържениците на ПНМК: наблягащите на  мазнини Омега по-често боледували от  сърдечно-съдови заболявания и по-често умирали от тях.

Според изследователите по-задълбочен анализ на връзката между животински и растителни мазнини и сърдечно-съдовите заболявания не бил правен. Това изисква повече статистика и много повече време.

Освен това учените  често пренебрегвали  някои значения, параметри и техните отклонения, считайки ги за методични грешки. Така че, от една страна, има много изследвания за ПНМК, а от друга – всички от тях са непълни и фрагментирани.

В резултатът се получава категорично, без полутонове общо убеждение, че Омега – е панацея, а животинските мазнини – смърт. И въпреки факта, че живите системи, като цяло, рядко отиват до крайности и, че най-доброто за всеки организъм е  баланс, и в храната в това число.

Авторите на проучването призовават своите колеги, които работят по тази чувствителна тема, да бъдат колкото се може по-внимателни към своите данни и да използват в своята работа всички възможни статистически методи.

Въпреки това е ясно, че статистиката – това е само първата стъпка, а следващата дума трябва да


Read more: http://30dumi.eu/2013/02/kakvo-e-po-vredno-rastitelnite-ili-zhivotinskite-maznini/#ixzz2Kal4DV6N


Тагове:   мазнини,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 457533
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031