Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2013 16:27 - Учените са създали “зомби” клетки, които могат да възкръсват
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 895 Коментари: 0 Гласове:
0



Сега зомбитата вече не са само герои от научнофантастичните филми, а  и активни участници в микробиологията. За първи път учени са създали “мъртви” клетки, превъзхождащи живите по функционалност.

Това откритие е направено от изследователи от Университета на Ню Мексико. Така наречените “зомби” клетки могат да издържат на висока температура и налягане, които убиват живите микроорганизми.

Така модифицираните копия на клетки от бозайници може да изпълняват функциите си, въпреки факта, че те всъщност са мъртви, пише  Хъфингтън пост. Този резултат  учените са постигнали със силициев двуокис, който те използват за балсамиране на живи клетки.

Учените поставили малки частици силициев диоксид във вътрешността на живите клетки, а след това ги   нагрявали. В резултат на това живата клетка оставала без белтък, но силициев диоксид не позволявал на нейната структура  да се разруши  и да загуби формата си. Клетките “зомбита” са дотолкова стабилни и трайни, че са в състояние да издържат на топлина – до 500 ° C.

Един от изследователите д-р Брайън Каер отбелязва, че е трудно да се създават структури в нанометров мащаб. Според него, хората вече са се научили как да създават частици и влакна, но да създават произволни триизмерни структури все още не са успели. “С такива методи тези структури ние не можем да правим, но природата може да ги направи за нас.”

 

Също така професорът казва, че е необходимо да се разграничават понятията мумифициране и “зомби” технологиите. “Например, за разлика от  мумифицирането на фараона Тутанкамон,  в нашия процес отсъстват  минерализация и вкаменяване.

“Зомби” клетките изграждат своеобразен мост между химията и биологията за създаване форми, които не само точно възпроизвеждат клетката по време на живота и, но също така могат да функционират и  в бъдеще “- отбелязва би (...) И Още


Тагове:   зомби,   клетки,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 459873
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930