Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2013 14:49 - Менюто, което удължава живота и кара гените да са отново млади
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 913 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Сред най-важните открития е откриването на връзката на околната среда и активирането или блокирането на нашите гени, пише Марио Папагало  в статия, публикувана във вестник Кориере дела сера.

“В процеса на стареене може да се намесваме успешно и то в наша ползa. Най-важното откритие след генома на човека е, изглежда, откритието, което указва как околната среда може да активира или блокира нашите гени.

Може да се използва храната за да се забави биологичния часовник. Все още не сме реализирали  мечтата на човечеството за еликсир за вечна  младост, но е ясно, че през следващите години ще стане известно как да влезем в 100-те години  в добро здраве и бистър ум “- пише изданието.

“Данните, събрани от учените, показват, че хората могат пълноценно да живеят до 150 години. Как? С профилактика на стареенето, като се започне с правилното хранене. По време на продължителни  изследвания е съставено меню, което най-добре се  съчетава с нашата ДНК, или  по-скоро с неговия eпигеном -  “капсули”, които обвиват генетичното наследство, предпазват го, активират или блокират гените.

Казано по-просто, ако входящите молекули са “добри”, то гените на дълголетието работят,  ако са  “вредни” се активират гени, които компенсират щетите, а клетката постепенно  “старее” – казва авторът.

“Терминът “диета” все по-често се заменя с термина “здравословно хранене “, което може да бъде персонализирано според гените на всеки човек, но като се следват общите правила.

 Първо правило: приемът на храна трябва да бъде бавен (дъвчете бавно и внимателно).

Второ правило: ние трябва да консумираме 30% по-малко от това, което се счита за нормално. 30% по-малко калории. Това е, което обединява столетниците сега и в миналото.

Препоръчва се веднъж седмично да се пости: само вода за прочистване на организма от токсини. По-добре е да се гладува в понеделник, след уикенда “- пише авторът.

“Червеното месо и животинските мазнини имат  канцерогенни свойства. Плодовете и зеленчуците са гаранция за предотвратяване на рак.

 

Особено тези с червени и сини пигменти, имащи защитни  полифенолни клетки, регулиращи обмяната на веществата, и следователно диабета и затлъстяването.

Антираковото меню съвпада с менюто за дълголетие: пресни плодове, зеленчуци, зърнени храни и риба (омега-3), никакво месо и умереност.

Ежедневно упражнение:  достатъчно е да се изкачите по стълбите пеша.

Маслиненото олио, което първо се отделя от маслините,  предпазва от различни тумори. Такова меню е подходящо за здраво сърце и кръвоносни съдове, диабет и високо кръвно налягане. Забранени  са пържените неща от бързите храни и маргарина. Омега-3 (риба и ядки) регулират  клетъчната активност и обмена на информация между клетките. Както и  водата: много малко  пием.

И всичко това в комплекс, ефективно действа срещу свободните радикали – основните причини за застаряването, включително и появата на бръчки. Колкото повече са свободните радикали, толкова повече трябва да се консумират защитни хранителни вещества. Например, червени или оранжеви плодове , яркочервени боровинки и чилийската ягода маки.

Тази ягода е 40 пъти по-полезна от други и поради това, че активира в клетките ензима  на дълголетието “.

“Правилното хранене изисква и разнообразие.  Хипократ казва: “Яжте всичко и по малко.  “Хипократовата супа” в древни времена е наричана  лекарство за всички болести”. “

Тя се приготвя от лук, магданоз, целина, праз и


Read more: http://30dumi.eu/2013/03/menyuto-koeto-uda-lzhava-zhivota-i-kara-genite-da-sa-otnovo-mladi/#ixzz2O5FL3Eiv


Тагове:   hrana,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 459183
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930