Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2013 13:34 - Пик на петрол, храна, вода. Всичко е минало своя пик?
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 808 Коментари: 0 Гласове:
0



Въпреки че проблемът с изчерпване на запасите от петрол през последните години вече не е актуален, ние все още има над какво да се замислим защото петролът е само  един от ценните природни ресурси, които изразходваме твърде бързо.

Когато говорят за факта, че сме достигнали пика на производството на петрол, това  означава, че подходящите за търговски добив петролни полета не са в състояние да отговорят на нарастващото търсене. Екстраполирайки наличните данни, можем да изчислим, кога петролът ще се изчерпи напълно.

Няма консенсус за това  дали е достигнат пикът в производството на петрол. Също така много спорове предизвиква въпросът за това кога ще настъпи критичният момент, когато по-голямата част от нашите превозни средства просто ще спрат. Въпреки тези неясноти, идеята за пълно изчерпване на запасите от петрол принуди учените и политиците да си зададат въпроса: “Какви други жизненоважни ресурси са на ръба на изтощението”?

Миналия месец  един от най-големите в света производители на хартиени продукти, компанията   Asia Pulp and Paper обяви, че вече няма да използва    дървета за своите продукти. Причината за това е загрижеността на нейните клиенти.

Те са изразили загриженост за намаляването на естествените горски площи, които служат като източник на дървесина, и настояват доставчиците да използват други източници на суровини, което би намалило зависимостта на производството от  намаляващите ресурси от естествено дърво.

Прясната вода   е друг ресурс, който без съмнение достига своя връх в много области, въпреки неговата по-ниска в сравнение с нефта и дървесината мобилност. Очаква се, че до 2030 г. търсенето на прясна вода ще е  40% по-голямо от наличните ресурси, което ще доведе до нарастване на напрежението в света, според доклад на Службата на директора на Националното разузнаване на САЩ.

Дори и днес  близо един милиард души нямат достъп до прясна вода, а до 2030 г. на ООН смята, че почти половината от населението на света ще живее в региони, страдащи от сериозен недостатък на  този ценен ресурс.

“Проблемът с изчерпване на прясната вода съществува и представлява сериозна заплаха за националната сигурност,” – заяви бившият  държавен секретар Хилъри Клинтън, потвърждавайки предоставената информация. Кой ще повдигне този въпрос пръв?

Отговорът може да се  намери в заглавието на доклада на комисията по външните отношения на Сената на САЩ от  2011 г., което гласи: “Предотвратяване на Водни войни: Липса на вода    и растящата роля  на Централна Азия в  поддръжката на мира в Афганистан и Пакистан”

 

САЩ вече платиха висока цена в човешки животи и пари на данъкоплатците за “мира” в региона. Като се има предвид това ние  имаме интерес да се осигури достатъчно прясна вода в региона, а успоредно с това нашите военни се опитват да създават недостиг на оръжие и боеприпаси.

Друг жизненоважен ресурс, липсата на който ни заплашва в бъдеще – това е храната. Върховата  консумация на риба е достигната отдавна. Така например миналата година, повече от половината улов на риба в света е от рибните стопанства, а не от   естествения улов.

Риболовната промишленост беше последният клон в хранително-вкусовия сектор, който все още запазва естествените начини на риболов. Сега ние отглеждаме риба в специални фабрики. Въпреки това, методите за отглеждане на риба са все още твърде примитивни в сравнение с технологията за отглеждането на зърнени култури, семена и други култури, което означава, че днес има недостиг на много видове морски дарове, което води до по-високи цени.

Друг пример – е царевицата. Отдавна е доказано, че използването на царевица за производство на етанол е основната причина за нейния дефицит и повишаване на цените на тази важна култура в много части на света.

Подобни тенденции в хранително-вкусовата промишленост са принудили големи търговски вериги като Walmart, Tesco и Target да въвеждат  стандарти за доставчиците, изискващи от тях да доставят продукти, произведени с отчитане на фактора дефицит на ресурси.

Управлението на тези търговски вериги се опасява, че изведнъж рафтовете на магазините им може просто да опустеят или по-високите цени да  принудят потребителите да спрат да купуват продукти, което ще окаже  влияние върху


Read more: http://30dumi.eu/2013/03/pik-na-petrol-hrana-voda-vsichko-e-minalo-svoya-pik/#ixzz2O4w9xz4g


Тагове:   ресурси,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 459552
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930