Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2013 15:56 - Учени: 40 % от хората вече са зомбирани
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 2286 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Зомбитата отдавна и трайно са се настанили в живота ни като продукт  на масовата култура, породени от класически филми на ужасите или африканската митология от култа вуду.

И така да видим има ли реални зомбита и къде са те.
В бразилските тропически гори има вид гъбички, които контролират мравките.

Toксплазмозата може да се размножава  само в котките, така че, след като, например попадне в  мишка или плъх, създава условия, при които може да бъдат най-бързо изядени.

Зомбитата са навлезли в масовата култура чрез  класически филми на ужасите, компютърни игри, базирани на митове или вуду. Въпреки това  малко хора знаят, че някои от живите организми стават истински зомбита – те вече не контролират поведението си и се подчиняват на волята на друг.

„Управляват“ ги проникващите в телата им паразити, а техни собственици, въпреки че повечето биха казали „жертви“,  в някои случаи стават и хората. В действителност 40% от населението може да е вече „зомбирано“ пише, като се позовава на учените, британският The Daily Telegraph.

Например  има оси, които снасят яйцата си в корема на паяк, а след това  ларвите отделят вещества, които   превръщат в зомби  този паяк. Вместо да плете мрежата си, той започва да прави пашкул, който защитава тези ларви.

А в бразилските тропически гори има има вид гъбички, които контролират мравките. Заразените със спори мравки вече не вървят по  обичайните си пътеки, а започват да търсят строго определена цел – растение, което е на 25 сантиметра над мравешките пътеки.

Мравките се настаняват в северозападната страна на растението по обяд и се впиват с челюсти в централната му жила – буквално с мъртва хватка защото вече не може да си отворят челюстта и след  шест часа умират. Няколко дни по-късно от главата им  израства плодното тяло на гъбата, която по този начин достига до най-удобното за себе си място.

На същия „зомби контрол“ са способни и някои червеи. Един от видовете,  за размножението си  задължително трябва да влезе  в червата на овца. За целта червеят „отвлича“ мравка от друг вид, и подчинявайки я на волята си я заставя,  когато  слънцето залязва да се  изкачи върху стръкче трева и да се закрепи върху него.

Ако   овцата през нощта не изяде тази трева  мравката слиза,  за да не може слънцето да я изгори заедно с паразита, а по залез слънце отново се изкачва до върха на стръкче трева.

Учените тепърва им предстои да  разберат  механизма на действие на тези паразити върху други  организми. Например, ентомологът от университета на Пенсилвания професор Дейвид Хюз е открил, че едно от веществата, произвеждани от гъбичките, които зомбират мравките,  може да разрушава митохондриите – уникален източник на клетъчна енергия.

С други думи заразената мравка сякаш се изключва от електричеството веднага след като захапе с челюстта си листа, и тя не е в състояние да го пусне докато умре.

Професор Джоан Уебстър, специалист по паразитология и епидемиология в Кралския колеж в Лондон  казва, че   много паразити се заселват  директно в мозъка, защото само там те са напълно защитени от   имунната система на приемника. При това те оттам имат достъп до  „централния контролен панел“ – истински рай за нашественици.

 

Учените казват, че човек също може да се окаже в ролята на тази „мравка“ за някои паразити, което не може да не предизвика въпроса – отговорни ли сме за поведението си, или някой ни контролира?

 

Например съществува напълно „човешка“ болест – токсоплазмоза. Причинителят  е токсоплазма – паразити, които живеят в котките. Съответно те могат да „обитават“ и домашни котки.

Toксоплазмата може да се възпроизвежда само в котка, така че, след като попадне, например в мишка или плъх, тя просто създава условия, при които те да бъдат изядени най-бързо. Така, заразените гризачи спират да се боят от котките и сами търсят места, където котката е оставила своя мирис.

За разлика от заразените плъхове,  човек при  токсоплазмоза е малко вероятно да бъде привлечен от миризмата на котешка урина, но заболяването се проявява по друг начин. Човек  може да загуби чувството за опасност и дори да стигне до самоубийство.

Изследване, проведено в Станфордския университет в Калифорния установи, че токсоплазмата паразитира в тези части на мозъка, които са отговорни за страха и удоволствието.

Което значи, че страхът се притъпява – при гризачи и хора, а при мишки и плъхове, в допълнение има заместване в „центъра на удоволствието“: вместо да вървят по миризмата на собствените си самки, те тичат към миризмата на котки.

Най-новите изследвания показват, че ДНК на токсоплазмата съдържа два гена, които „насърчават“ отделянето на допамин, който се нарича „хормон на удоволствието“.

Въпреки това ако говорим за хора,  съществува  много по-разпространен „зомби-паразит“ -грипният вирус.

В Университета  Бингемтон (Ню Йорк) заради  експеримента ваксинирали 36 от служителите си, при което било установено, че хората, които преди  ваксинирането имали съвсем обикновен начин на живот и имали определен кръг от приятели, изведнъж почувствали необходимостта да обикалят барове и партита -  тоест многолюдни  места, където грипният вирус може по-лесно да се (...)


Read more: http://30dumi.eu/2013/03/ucheni-40-ot-horata-veche-sa-zombirani/#ixzz2OqI5LnqA


Тагове:   зомби,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 457485
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031