Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2013 11:34 - Феноменът жамевю – обратното на дежавю
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 1236 Коментари: 1 Гласове:
3



С термина жамевю психолозите определят феномeна, при който човек възприема позната ситуация,  сякаш се е сблъсква с нея за първи път. Познати предмети и хора в познатата среда,  в продължение на няколко минути се превръщат за него в  неща от категорията “добре забравено старо”.

Доста често явлението жамевю  (фр. Jamaisvu – “никога не виждано”) се сравнява с краткосрочна загуба на паметта. Симптоматичните ефекти са много сходни, но   при детайлно разглеждането на   неврофизиологията на явлението,  между тези две концепции се появяват сериозни разлики.

Като първо, състоянието жамевю “обхваща” човек внезапно и без причина, а загубата на памет (дори и за кратко) винаги има физиологични причини (травми, шок).

Типичен пример за жамевю: по време на разговор с близък приятел по някакъв необясним начин  цялата информация за това в продължение на няколко минути сякаш се изтрива от паметта. И добре познат  човек  се възприема като непознат.

Малко по-късно  всичко си идва на мястото. Това  всъщност  е феномена – няма предпоставки за появата му, а няма и последствия. След излизането на филма “Матрицата”  дори лекарите се шегуват с феномена жамевю (точно както и с дежавю) с “бъгове в матрицата”.

Втора ключова разлика: при загубата на паметта човек забравя нещата самопроизволно -  всеки епизод от миналото или настоящия живот.

 

Жамевю обаче  се проявява само  “тук и  сега, и именно с това.” Например човек  гледа добре познат   пейзаж и изведнъж  за кратко време го “забравя”.

Очите продължават да предават информация за това, което виждат, а мозъкът за момент се  “изключва” от приемането на тази информация.

Понякога  нещо подобно се случва с компютърните системи, след което се чуват изрази като “зависна, зараза!”. Човек в състояние на жамевю в известен смисъл също зависва.

Както дежавю, така и жамевю и до ден днешен си остават загадка за учените. Първата трудност при изучаването на тези явления е, че те не могат да бъдат създадени изкуствено или да се симулират в лабораторни условия.

Въпреки това някои съвременни експерти са склонни да обяснят двете явления (>)

ПОВЕЧЕ:




Тагове:   жамевю,


Гласувай:
3



1. skarif - И двете са еднакво неприятни. Мо...
07.04.2013 23:59
И двете са еднакво неприятни. Мозъкът преминава в някакъв друг режим на работа. Жаме вю-то прилича на деменция, амнезия, алцхаймер... Неподвластни са и двете. Просто се случват и не можем да ги контролираме. Затова са от областта на ирационалното. Отвъд разума. Интересна тема. Не е лошо да се хвърли едно око на продължението...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 459498
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930