Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2013 23:42 - Вселената – това е компютърна игра на свръхцивилизация
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 1111 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Физиците започват все повече да се съмняват: този свят реален ли е? И дали не е матрица, като в едноименния филм?

Как се образувала Вселената? Кой я е създал: природата или е някакво всемогъщо същество, наречено  Бог? Дали Вселената е безкрайна или пък има край? И като цяло – какво представлява  Вселената: сфера, плоскост или някаква друга геометрична фигура?

В търсене на отговорите на тези неразрешими въпроси,  учените строят хипотези – все по-фантастични една от друга. Най-новата – че живеем в един вид виртуален свят – стана особено популярна.

ИГРА НА ИСТОРИЯ

В Реалността на нашия свят се съмняват не само писачите на научна фантастика. Сериозен философ, носител на много престижни награди, професорът в Оксфордския университет Ник Бостром призна в интервю, че филмът “Матрицата” му е направил такова огромно впечатление, че той за един месец написал книга, наречена “Ние живеем в  компютърна симулация?”

Ученият  твърди, че има 25 процента вероятност нашият свят да е само една матрица – компютърна симулация на реалността. Философът има предвид програма, която симулира съзнанието на един, няколко или на всички хора, на цялото човечество.

-  А тази симулация е създадена от така наречената постчовешка цивилизация, състояща се от потомците на сегашните хора, но вътрешно и външно променени така, че да се нарекат хора  е трудно – обяснява Бостром.

Тези суперсъщества ученият счита за представители  на “истинското човечество.” И смята, че те имат необикновени способности – като например информационни технологии, придобити в резултат на сливане на мозъка им със суперкомпютри.

- За такъв киборг няма проблем да  създаде  виртуален свят – твърди философът. Той дори предполага, защо това им е необходимо. С цел да проучат собственото им минало.

- Нашите потомци  се сблъскват с бели петна в историята си, и са решили да запълнят празнините  като включат в играта множество симулирани хора – ние с вас – с увлечение развива своята теория Бостром.

От публикуването на книгата Бостром  са минали почти десет години. Би трябвало лудите  фантазии на философа   вече да се забравят. Но не. Точно обратното- физиците се заеха със задачата да докажат, че компютърната свръхсимулация е възможна. А нашият свят е само матрица.

 

Скок в Празнотата

Експертите по квантова физика и физика на високите енергии  Силас Бийн, Зохре Давоуди и  Мартин Савидж от университета в Бон (Германия) напълно сериозно – чрез физични методи – решават  да намерят доказателства за това, че ние и  видимата  от нас Вселена е някакъв вид виртуален модел. Тъй като изкуственият свят трябва с нещо да се различава от истинския!

- За да оценим самата възможност за симулации, ние използвахме законите на квантовата хромодинамика и приетите в нея изчисления – обяснява Силас Бийн. – Оказва се, че бързото нарастване на мощността и производителността на компютрите,  наистина откриват зашеметяващи перспективи. След 140 години ще бъде възможно да се симулира един кубически метър всякаква материя – всеки процес в нея. След още 410 години – модел може да стане цялата Вселена.

Поради това,   уверени са физиците, нашите потомци, живеещи в 2422 г., на практика са могли да създадат виртуално нашия съвременен свят, и по-специално  2012 г.,  от своето красиво бъдеще.

За своето безумно заключение те дори са намерили засега едно, но много убедително – според тях – доказателство. Във виртуалната Вселена в спектъра на космическите лъчи в определени енергии трябва да има   (......)

И ОЩЕ>



Тагове:   матрица,


Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 459054
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930