Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2013 13:45 - Какво би станало ако Луната изчезнe?
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 933 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

С излизането на филма “Oblivion”  много  се питат какво ще стане  ако  Луната   бъде унищожена?  И така – без спекулации, има отговор и на този въпрос.

Първото нещо, което идва на ум на учените е – по какъв начин Луната ще бъде унищожена? Ако  например, Звездата на смъртта все пак бъде построена и случайно раздроби Луната на парчета, те ще летят по една и съща орбита, и по този начин ще оказват на Земята  същото гравитационно влияние. Промяната ще бъде малка. Това не е  черна дупка в Слънчевата система.

Да, ние вече няма да   наблюдаваме лунните фази  през нощта, но ще виждаме светещ облак от отломки, който може би ще е много по-ярък от пълнолуние, защото площта, която отразява светлината, ще е повече.

Но ако Луната бъде напълно открадната (или продадена, като при Хайнлайн), гравитацията би се  променила значително. Графикът за приливи и отливи може да бъде изхвърлен.

Океанските приливи и отливи ще се случват пак, но водата ще следва слънцето, така че всеки ден най-вероятно ще се виждат големи вълни навсякъде. Някои рибари ще   оценят това.

Тъй като приливните сили влияят и на ядрото на Земята, със сигурност ще има известно вълнение вътре. Земетресения. Няколко мощни вулканични изригвания. Нещо такова. Но Калифорния и  Япония няма да отидат под водата.

Въпреки това, в дългосрочен план проблемът ще се задълбочи. Сега оста на въртене на Земята бавно се разклаща на всеки 26 000 години от  гравитационното въздействие на слънцето. А  заради колебанията Полярната звезда не винаги се показва точно на север. Експертите са съгласни, че Луната е един вид амортизатор на това колебание, не давайки на оста да се клати много.

 

Възможно е, че оставена без Луната, Земята ще се колебае диво, като Марс, например. Трептенията на Червената планета са толкова екстремни, че, може би, по тази причина климатът се променя. Ако на Земята се случи същото,  синята планета може да се превърне в истински чудовище и малко да повлоши условията си за обитаване.

Без Луна наклонът на оста на Земята може да се промени – от сегашните 22-25 градуса до ъгъл от нула до 85 градуса. Нулата ще премахне годишните времена, а 85 градусовия завой ще обърне Земята на едната и страна. Ако това се случи, настоящата криза, която ние наричаме глобално затопляне,  ще бъде приятно чаено парти в сравнение с потенциала.

За щастие това с промяната на положението на оста на Земята ще ни се отрази след много милиони години.

И ако   през това време не  умрем от скука,  ще трябва мълчаливо да наблюдаваме как  изчезването на Луната унищожава нашата култура и изкуство, животни, музика, поезия, фотография и др.

Има и  един основателен въпрос. Ние ще оцелеем,


Read more: http://30dumi.eu/2013/04/kakvo-bi-stanalo-ako-lunata-izchezne/#ixzz2Rqdf7N63


Тагове:   луната,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 459215
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930