Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2013 14:23 - Откриха първите доказателства за съществуването на мултивселената
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 932 Коментари: 0 Гласове:
1



Космолози обявиха, че са открили първото доказателство, че нашата Вселена може да бъде една от многото, а не е единствената. Още през март 2013 г. космолози и физици  направиха най-точната засега карта на космическото излъчване,  което изпълва почти цялото пространство в нашата вселена. Тогава учените предположиха, че такава подробна карта може да разкрие много тайни на тъмната материя и тъмната енергия, произхода и по-нататъшната съдба на Вселената.

По-рано се смяташе, че космическото микровълново лъчение трябва да е равномерно разпределено в пространство. Но на новата карта  ясно се показва, че концентрацията се увеличава  значително в южната и част. В допълнение, може да  се  види особен вид “студено място”, чието съществуване с известните закони на физиката не може да се обясни.

Laura Mersini-Houghton  теоретичен физик в университета на Северна Каролина  и колегата  и Ричард Холман  от Carnegie Mellon University предричат ??такива аномалии още през 2005 г. Днес, когато Mersini Houghton подробно е изучила  картата на космическото излъчва, тя е убедена, че хипотезата и за съществуването на безкраен брой вселени се потвърждава.

“Тези аномалии са причинени от удари от съседните вселени, които пристискат нашата още от  момента на Големия взрив. Считам, че това е първото доказателство за съществуването на мултивселената, “- казва изследователят. Въпреки че  много учени са настроени доста скептично към  изчисленията на Mersini-Houghton и обяснението и на аномалиите, подобни констатации може да доведат до промени в съвременната физика.

 

Още когато данните от телескопа “Планк” бяха обединени в една общ карта, Европейската космическа агенция ESA писа в съобщение за пресата: “Тъй като точността на картата е много висока, има голяма вероятност учените да намерят някои аномалии, обяснението за което ще изисква откриването на нови клонове на физиката. ”

Но има и такива, които са съгласни с невероятна хипотеза на Mersini-Houghton. Например, физикът-теоретик в Кеймбридж, Malcolm Perry  също смята, че аномалиите в космическото микровълново лъчение може да бъдат убедително доказателство за съществуването на множество вселени.

Джордж Ефстатиу, професор по астрофизика и  колега на Пери в университета заяви: “Тези идеи може днес да изглеждат пълна безсмислица, точно както налудничаво е  изглеждала Теорията за Големия взрив преди три века. По-късно обаче ние получихме доказателства за тази теория, и тя  напълно промени нашия възглед за   Вселената “, пише    BBC.


Read more: http://30dumi.eu/2013/05/otkriha-pa-rvite-dokazatelstva-za-sa-shtestvuvaneto-na-multivselenata/#ixzz2U1Gu3Ije


Тагове:   Вселената,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 457545
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031