Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.05.2013 13:53 - Отношението на планетата към човека бързо се влошава
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 920 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 28.05.2013 13:54


Апокалипсис сега: земетресения от Владивосток до Москва, торнадо в Оклахома и в   Тула, инвазия на термити в Алабама. За да е пълна картината за идването края на света липсват само ята от птици, които нападат градовете на грешниците.

Някой всичко обяснява с особено мощните  изригвания на Слънцето (две плазмени изригвания, които вчера достигнаха Земята). Някой се позовава на Пентагона, който прогнозира, че отношението на планетата към човека бързо ще се влошава през следващите години.

Само през 2012 г.  106 милиона човка са засегнати от повече от 300 природни бедствия. Катастрофите за тези 13 години от XXI век вече са ни наказали с 2.5 трилиона долара. От какво се обиди планетата, и как тази обида ще завърши?

Природата има лоши дни. Чудовищно торнадо в Оклахома Сити уби 24 души. Цял град е изтрит от лицето на Земята. Щети – 2 млрд. долара.

Оклахома стана столица на торнадата заради природата: климат, ландшафт. А човекът я  усъвършенства. Когато усвоявали Дивия Запад, изсекли гората. Сега домовете им са – на парчета!

“Планетата тихо започва да ни иска сметка за  всичко. Никой няма да бъде подминат. Някой ще плати повече, някой – по-малко. Някой ще загуби живота си, някой ще загуби къщата си, “- рисува мрачното бъдеще, ръководителят на  Грийнпийс Русия Владимир Чупров.

Това не е пророчество – това е прогноза. И  се сбъдва. Снежни бури в края на май: Европа е покрита със сняг. Франция, Белгия, Италия – всичко това за първи път от 125 години.

Изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност Игор Башмаков прави следващото  сравнение. Ако нашата телесна температура (36,6) се повиши с  0.8 градуса, то, по негово мнение, ще се получи “много неприятно състояние – 37,4, при което ние вече няма да сме здрави”.

Това е – планетата е обхваната от треска. Според експерти, преди половин век от природни бедствия е страдала  1% от територията на Земята, сега – 10%.

“Земята с нашите собствени ръце се освобождава от нас, започва да се почесва. Ние като човечество наистина я дразним. Да се махаме от тук “- твърди съветникът на президента на Руската академия на науките Алексей Яблоков.

 

Може дълго да се се спори дали природата си отмъщава на човека, или не. Но остава фактът, че само през тази седмица, след торнадото в Оклахома, жителите на Русия се сблъскаха с  торнадо в района на Тула, в Обнинск.  Със земетресението, което премина през страната, от Далечния Изток до  Москва. И изглежда природата не планира да се успокоява.

“Когато природата, както се казва “показва зъбите си”, не можем да се бием. Друго нещо е, че ние трябва да сведем до минимум отрицателните последици, които са свързани с природни бедствия “, – казва ръководителят на центъра “Антистихия”в Минстерството на извънредните ситуации Владислав Болов.

Водещи американски  климатолози също признават: най-многото, което може да се направи е,  навреме  да се предупредят хората за бедствията.

“През 2000 г. ние бяхме в състояние да  предскажем появата на торнадо и други подобни бури само 2 два дни пред това, сега можем за  осем дни” – казва един от водещите метеоролози в  Националната метеорологична служба на САЩ  Paul Schlatter.

Природата вече заставя  човека да се съобразява с нейното мнение.  Компании гиганти строят фабрики в различни части на света, всички наведнъж просто няма как да бъдат разрушение. Документите се съхраняват в компютърните мрежи: ако торнадо изведнъж разруши офиса.

Според старши научния сътрудник в Института по биофизика на Руската академия на науките Алексей Kaрнаухов “процесът на необратими изменения на климата няма да бъде бърз, но ще е  в  такъв мащаб, че ще е много трудно да се обърне.”

” Вече е страшно да се наблюдава как природата около нас безвъзвратно се променя и става такава, в която няма да има място за нас” – добавя той.
Не можем да чакаме милост от природата.

Учените плашат след : 200 години от природни бедствия могат да бъдат убити(...)


Read more: http://30dumi.eu/2013/05/otnoshenieto-na-planetata-ka-m-choveka-ba-rzo-se-vloshava/#ixzz2UaEhKGRn


Тагове:   земя,


Гласувай:
2



1. balar - интересно
28.05.2013 20:31
защо щетите се измерват в пари? Защо се обръща внимание на материалните щети, които струват средства? Парите янво за ТЯХ са по-важни от живота на тоя свят. Дори природозащитните организации не са това за което се представят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 459231
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930