Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2013 22:37 - Руският учен Абдусаматов: през този век ще започне новият ледников период
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 820 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ученият Хабибуло Абдусаматов е  един  от най-забележителните руски астрофизици. Той е член на Руската академия на науките и оглавява в Пулковската  обсерватория (Санкт Петербург) за проекта “Астрометрия”,  който изучава дейността на Слънцето, като  използва данните от Международната спътникова станция.

Според неговите изследвания, Земята е в началото на Малкия ледников период. Застудяването ще продължи през XXI век и ще принуди човечеството към дълбока и трудна адаптация. Ето и част от неговото изследване.

Според неговата прогноза,  страните още сега трябва да започнат създаването на адекватни мерки за борба с изменението на климата, което ще има сериозно въздействие върху селскостопанското производство, работата, транспорта, общественото здраве, консумацията на енергия, обостряне на климатичните условия на местообитанията на обширни райони.

Според учения причината за изменението на климата се крие в слънчевата активност, която навлиза във фазата на минимално излъчване. Предупреждението на учения трябва сериозно да се обмисли от нашите управници, защото има  недостиг на енергийни ресурси. Това е време за смяна на недалновидната и демагогска политика.

Увереността на учения в прогнозата е базирана на научни изследвания на слънчевата активност, данните на Международната спътникова станция и изучаването на историята на соларните и земни явления.

За тези явления е характерна периодичност, която позволява надеждно да се предскаже бъдещето. Всъщност, това, което трябва да се случи, се е случвало многократно: периодични 200-годишни цикли на охлаждане са се редували със затопляне.

Хабибуло Абдусаматов предупреждава, че своевременното осъзнаване,  че идва глобално захлаждане, ще позволи да се предприемат адекватни и надеждни мерки, които да дадат  възможност на хората, особено тези, които живеят далеч от екватора, да се адаптират към бъдещето глобално захлаждане. Нека се обърнем към представянето на научните аспекти на проблема, а най-заинтересуваните от темата читатели, могат да разгледат приложената оригиналната статия.

 

Океанът губи апетит

Значителните дългосрочни  вариации на слънчевата енергия са свързани с преобразуването на формата на орбитата на планетата и промяна на посоката на оста и на въртене, което е водило до големи ледникови периоди. Това са т. нар. астрономически цикли на Миланкович.

Поради значителните промени в средното разстояние между Слънцето и Земята с период от около 100 000 години, има значителни колебания в слънчевата енергия. Земята в дългосрочни цикли ту се покрива с ледена обвивка, ту  се освобождава от нея.

С тези промени хората не са се сблъсквали. Ние се занимаваме с  краткосрочните промени в климата, които са настъпвали в историческия период за няколко хилядолетия, векове, или дори десетилетия, и са предизвиквали така наречените малки ледникови периоди

(“LSBlog”, Италия)
Следва.

 


 


Тагове:   климат,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 459798
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930