Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2013 16:02 - Детските сбивания сериозно снижават IQ на децата
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 827 Коментари: 0 Гласове:
0



Детските травми съвсем не са безвредни, отбелязват западни експерти – те снижават значително IQ.

И дори едно сбиване може да намали нивото на интелигентност у тийнейджъра, особено при момичетата. Две сбивания  за момче са еквивалентни на пропускане на една учебната година, а за момичетата за  подобно снижение на IQ е достатъчен и един бой.

Ново проучване от Университета на Флорида (САЩ) показwа, че у юношите след две наранявания в сбивания    намалява коефициентът на интелигентност. Тази загуба е еквивалентна на отсъствие от училище за една година. Заслужава да се отбележи, че проблемът е още по-остър за тийнейджърките. У тях  снижаване на интелекта се наблюдава само след  една травма при сбиване.

Аспирантът Джоузеф A. Шварц и проф. Кевин Биъвър – авторите на проучването – за първи път са успели да проследят дългосрочните последици от наранявания, причинени от сбиванията в юношеството – критичен период в развитието на нервната система.

Според техните данни, около 4% от учениците в САЩ  получават наранявания в резултат на битки всяка година. Учените са използвали информация за здравето на 20 хиляди юноши за  периода 1994-2002 г., за да  ??изследват как сериозните травми водят до снижаване на коефициента  на интелигентност за 5-6-годишен период от време. Изследователите  внимателно са проучили броя  на нараняванията по време на битки, личностните черти и поведението на всеки тийнейджър в рамките на няколко години от живота му.

Не е било изненадващо да научат, че момчетата  са по-често от склонни от  момичета да се нараняват в сбивания, обаче учените отбелязват, че последиците от нараняванията  по време на битки за момичета са много по-опасни. Това се дължи на физиологичните характеристики на мъжете, които по-добре се справят с  физически наранявания.

 

Според изследователите, всяка травма, получена в битка,   води до загуба на 1,62 пункта от IQ за момчетата. Само едно нараняване при момичетата обаче води до спад на  IQ  с до 3,02  пункта! Предишни изследвания са показали, че когато се пропусне една учебна година нивото на IQ намалява с 2-4 пункта.

Това наблюдение е отчело травмите по всички части на тялото, но, както подчертавата от учените, показтелят  загуба на интелигентност ще бъде още по-висок, ако се отчетат само травмите на главата.

По този начин  изследователите са направили заключение, че е важно да се разбере какъв вид вреди се причиняват  на младите хора от сбиванията   и свързаните с висок риск от травматизъм контактни спортове. И ако сега на учените са известни причините за снижаване на интелигентността, сега е и моментът да се (...)


Read more: http://30dumi.eu/2013/08/detskite-sbivaniya-seriozno-snizhavat-iq-na-detsata/#ixzz2bC420j8A



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 459739
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930