Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2013 12:51 - Първата световна гражданска война – не сте ли я забелязали?!
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 1027 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Манинг, Сноудън , Асандж , Mиранда, The Guardian … Всеки ден получаваме все повече и повече доказателства за истината, в която не искаме да повярваме: води се война. Необявена, тиха, но все пак истинска война.

За разлика от конвенционалните войни в гражданската война няма ясна фронтови линии и бойците не могат да се различат по цвета на униформите. Войниците на противниковите армии може да бъдат едновременно на една и съща територия,  в същия град и дори в едно и също семейство .

Една от страните – е управляващата класа. Богатите и силните, те са свикнали да контролират всичко, но не искат да отговарят на въпроси. Те взимат решения и вярват, че  го правят за доброто на обществото. Много от техните поддръжници не са богати и влиятелни. Но те се страхуват от всяка промяна. Или не искат да променят старите си навици. Или имат личен интерес. Или се страхуват да загубят и малкото, което имат. Или са  само недостатъчно умни, за да разберат същността на  протичащата революция.

От другата страна е цифровото поколение. Независимо от пол, възраст, културно и географско разположение, тези хора общуват помежду си и намират общ език, въпреки наличието на много различия. И те поставят под въпрос ценностите и вярванията на родителите си. Аз ги наричам “поколение”, но не става дума за възрастта.

Тези хора са разработили свои собствени ценности, те имат аналитичен ум и инструменти, които позволяват бързо и лесно да се намерят противоречия, да се задават  правилните въпроси и да разсее мъглата на фалшивата пропаганда. Въпреки хилядите километри, които ги отделят, те  чувстват своето единство и са в състояние да съчувстват на  всички други хора.

Нарастващата пропаст

Аз   много дълго време вярвах, че това е само въпрос на време. Цифровата култура се разпространява от човек на човек, и пропастта между двата лагера постепенно ще изчезне по естествен път.

Но въпреки масовата популярност на такива неща като Twitter или смартфоните, пропастта не намалява. Напротив, нещата стават по-зле и по-зле. Поколението на властта не приема дигиталната култура. То просто сляпо използват дигиталните инструменти за собствените си цели без истинско разбиране, създавайки  грозния култ на стоките.

В резултат на това  музикантите започват да преследват  собствените си фенове, вестниците създават в интернет претъпкани с  реклами копия на своите хартиени страници, а млади политици използват Facebook и Twitter за да публикуват съобщения за пресата, без дори да се опитва наистина да общуват със своите избиратели.

Преди четиридесет години  двама журналисти   показаха на света, че президентът на най-мощната супердържава е използвал спецслужбите за да слуша  разговорите на политическите си опоненти. Тяхното разследване им донесе наградата Пулицър и доведе до оставката на президента Никсън.

Днес активистите на цифровото поколение показаха на света, че президентът на същата страна слуша целия свят. Друг Пулицър? Не,  35 години затвор за един от тях, както и преследване за останалите. А президентът има Нобелова награда за мир.

Смъртта на журналистика

За разлика от ерата Уотъргейт, вече не можем да се доверим на пресата. Журналистите вече не правят дори и най-повърхностно разследване. Вестниците са се превърнали в инструменти на пропагандата и развлеченията. С малко критично мислене и за няколко минути гуглене, може да се опровергаят повечето от новините от вестниците днес.

 

И когато малкото останали истински журналисти  се  опитат да покопаят малко по -дълбоко, членовете на техните семейства са арестувани и разпитвани без причина, те са застрашени и тяхното оборудване е унищожено. Сайтът Groklaw, който изигра ключова роля в много съдебни процеси в софтуерната индустрия, наскоро бе затворен, тъй като неговия създател не вижда възможност за работа в условията на тотално прослушване.

Управляващият елит реши, че журналистиката е необходима, за да насаждат две неща: страх от тероризма, за да оправдаят тоталния контрол, и страхът от загуба на работни места, за да се създаде невярна представа за собствената им  незаменимост.

Те вероятно  правят това дори и без умисъл. Повечето от тях са дълбоко убедени, че те работят за общественото благо, и че те знаят какво е добро и какво е лошо за цялото човечество.

Може да се предположи, че подслушването и четене на пощата или делото WikiLeaks – са малки детайли, а  истинското значение е само икономика, работа и спорт. Но всички тези неща, зависят от изхода на водещата се сега война. Повечето финансови кризи и войни се случват поради действията на управляващата класа. На Цифровото поколение, което се опитва да предложи нещо ново му се запушва устата, задушават го, преследват и осмиват.

Паника

През 1974 г. управляващата класа  относително лесно приема факта, че трябва да жертва (....)


Read more: http://30dumi.eu/2013/09/pa-rvata-svetovna-grazhdanska-vojna-ne-ste-li-ya-zabelyazali/#ixzz2fKZ6Hu5W


Тагове:   дигитален свят,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 457505
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031