Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2013 14:58 - Официално: Очертава се глобален ремонт на атмосферата на Земята. Химтрейли?
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 1413 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Въпреки неистовите крясъци на онези, които отричат наличието на химическите следи (химтрейли), създавани в небето от необозначени самолети, вече има доказателства за тяхното съществуване.

Нов доклад на Междуправителствения комитет на ООН по изменение на климата (IPCC ) засили дебата за борбата срещу глобалното затопляне чрез съзнателно влияние върху атмосферата на Земята.

Геоинженерството се споменава мимоходом в доклада, но в много важен контекст. Според авторите , той е престанал да бъде част от маргинални изобретения и е придобил сериозна научна основа.

Някои климатични модели дори показват, че геоинженерните решения са задължителни за ограничаване на покачването на температурите в рамките на два градуса спрямо прединдустриалните равнища.

Повечето предложения геоинженерни решения предполагат  или отразяване на слънчевата светлина (например, с помощта на изкуствени “облаци”  – стратосферни аерозоли), или намаляване на количеството парникови газове в атмосферата.

Последният подход (“отрицателни емисии”,  negative emissions) включва улавяне на въглероден диоксид по много различни начини – от филтриране на въздуха от високи кули до създаване на прахове от съответните скали, които ще поглъщат СО2.

Критиците твърдят, че предложените технологии не са изследвани и не са отработени, и ще доведат до непредвидими последици и ще отклонят вниманието от необходимостта да се намалят емисиите на парникови газове, които никой не е  отменял. Но сега привържениците на геоинженерството имат  възможност да се позоват на доклада на IPCC.

В документа се отбелязва, че вследствие на човешките дейности изменението на климата “до голяма степен” е необратимо, ако не се прибегне до “мащабно премахване на CO2 от атмосферата за дълъг период на нетна основа”.  Преведено на човешки език, това означава, че от въздуха се изпомпва повече въглероден диоксид, отколкото се натрупва ( отрицателните емисии).

В резюмето за политици също така се съобщава: “Тези методи са насочени към умишлено изменение на климатичната система в борбата срещу изменението на климата и наричани геоинженерство. Липсата на данни не позволява да се направи цялостна количествена оценка на управлението на слънчевата радиация (Solar Radiation Management, SRM), отстраняване на въглероден диоксид (Carbon Dioxide Removal, CDR) и тяхното въздействие върху климатичната система. “

 

Един от авторите на резюмето Пиърс Форстер, който изучава промените в климата в Университета в Лийдс (Великобритания), обяснява: ” Политическият смисъл на тези думи е, че ако не се започне намаляване на емисиите утре, ние ще започнем да обмисляме  непривлекателни алтернативи”. Засега действат само малки, пилотни геоинженерни проекти – например , възстановяването на горските площи и събиране на  въглерода в  биогоривни предприятия.

Това отчасти се дължи на липсата на финансиране.

Докладът на IPCC може да  промени ситуацията. “По някакъв начин отношението към геоинженерството в докладите на IPCC отразява нарастващия интерес на властите към тези идеи – казва климатологът Кен Калдейра от института Карнеги (USA). В какви суми ще се изрази този интерес и колко допълнителни средства ще постъпят заради  самия доклад е трудно да се каже”.

Финансирането не е единственият проблем. “Има сериозни въпроси относно техническата осъществимост, влиянието върху общественото мнение, мащаби и страничните ефекти на геоинженерните (....)


Read more: http://30dumi.eu/2013/10/ofitsialno-ochertava-se-ofitsialen-remont-na-atmosferata-na-zemyata-himtrejli/#ixzz2gkmrOF1B


Тагове:   климат,   химтрейли,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 459615
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930