Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2013 09:20 - В бутилираната вода се съдържат над 24 хиляди химически вещества. Кои са вредни?
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 858 Коментари: 0 Гласове:
0



Германски учени са установили, че в бутилирани води на  осемнадесет различни производители се съдържат химикали, предизвикващи нарушения в  ендокринната система, които могат да имат неблагоприятно въздействие върху репродуктивната функция и развитието на организма като цяло.

От 24 520 съмнителни химикали, намерени в минералната вода, има един, който е показал постоянни резултати и  илюстрира антиандрогенна и антиестрогенна активност – ди ( 2-етилхексил) фумарат. Ендокринните разрушители са химически вещества, които могат да повлияят на хормоналната система и да причинят тумори, вродени дефекти, сърдечно-съдови заболявания, метаболитни нарушения и, както се споменава по-рано, други нарушения в развитието на организма.

Изследването е проведено от Мартин Вагнер и Йорг Олмен от Франкфуртския университет Гьоте , както и от Майкъл Шлюзнер и Томас Терн от германския федерален институт по хидрология. Те са открили, че бутилираната вода може да съдържа значително количество съединения, разрушаващи ендокринната система.

Изследователите са използвали спектрометрични симулации, за да отрекат ??констатациите за ди ( 2-етилхексил) фумарат (DEHF) като единствен възможен разрушител на ендокринната система, увеличаващ вредната  активност.  DEHF е известен също и като антиестрогенно съединение. Това означава, че други неидентифицирани разрушители на  ендокринната  система също трябва да  са налични в пробите, които показват анти андрогенна активност.

Авторите на проучването  провели в лаборатория високочувствителен биоанализ, за да характеризират общото естрогенно натоварване , включително и за възможните ефекти, причинени от добавки, както и от неизвестни ендокринни разрушители. Редица изследвания, използващи подобен подход, са потвърдили  високата честота на естрогеннно замърсяване в серийно произвежданата минерална вода.

Изследователите са комбинирали биологични и химически анализ за идентифициране на предполагаемите стероидни рецепторни антагонисти в бутилирана вода. Повечето от съединенията в биологичните изследвания се оказали силни антиестрогени и антиандрогени. Масспектрометрията открила малеат и фумарат изомери, като перспективни кандидати, а след това е  идентифицирала  ди (2-етилхексил) фумарат.

 

Тъй като неговата концентрация е твърде ниска, за да се обясни  наблюдаваната активност,  значи трябвало да има и  други съединения. Само че малеат/фумарат изомерите са не само биологично активни, но в структурно отношение са  много подобни на фталатите. Ето защо, учените предполагат, че тези съединения могат да представляват нова и все още неизучена  група разрушителни на ендокринната система.

Все по-голям брой лабораторни изследвания потвърждават  наличието на ендокринни разрушители в бутилираната вода. Заедно с предишните изследвания,  фокусирани върху естрогенността, тази работа представя доказателства за допълнителни замърсявания.

В анализираните бутилирани води на повечето производители на вода са  открити анти-естрогени и андрогени. Също така, е много силна антагонистичната активност.  3,75 мл минерална вода инхибират естрогенните и андрогенните рецептори на 60-90 процента. В бутилирана вода от шест различни страни, е установено съдържание на естрогенни, антиестрогенни и андрогени глюкокортикоиди и прогестеронови химични съединения. Това показва, че  популярната  напитка е замърсена с ендокринни разрушители с различни действия.

Какво можете да направите?

Отговорът е прост: да не се (...)


Read more: http://30dumi.eu/2013/10/v-butiliranata-voda-se-sa-da-rzhat-nad-24-hilyadi-himicheski-veshtestva/#ixzz2jBgZ4ZeF


Тагове:   вода,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 459138
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930