Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2013 12:03 - Най-надеждната валута в света
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 801 Коментари: 0 Гласове:
0



  Националната валута се издава от централната банка на страната. Финансовата структура на централната банка съдържа същите основни елементи както и всяка търговска банка, а именно , активи и пасиви ( задължения). Към  активите на централната банка се отнасят държавни облигации и злато. Към пасивите са националната валута или “банкноти”. Критериите за сигурност са:

1.Коефициентът на капиталова адекватност на Централната банка. Както и при всяка надеждна банка,  в баланса на централната банка има някои висококачествени активи, които трябва да бъдат свързани със задълженията в определени пропорции. Съотношението на активите и пасивите на банката се наричат капиталова адекватност, като  застраховка в случай на криза. Следователно “надеждни” валути са тези, които се издават от банка с високо ниво на капиталова адекватност.

2. Балансът на правителството.  Да се отчита състоянието на баланса на правителството  е важно, защото, когато централната банка е изправена пред проблеми, тя се обръща за помощ към правителството (данъкоплатците ) за да отпусне  средства за да изплати дълговете си, което  става невъзможно, ако правителството има голям дълг .

Американският долар. Двата горни критерия веднага изключват САЩ от списъка на надеждните пари, защото нивото на капиталова адекватност на Фед е само 1,53% , и тъй като американският държавен дълг е близо 17 трилиона Чичо Сам е малко вероятно да бъде в състояние да помогне в спасяването на Фед.

Британският паунд, евро, японска йена и канадски долар. По същите причини  са изключени от списъка   британският  паунд, еврото и йената. Дори и канадският долар не е в добра форма, като се има предвид нивото на държавния дълг и капиталова адекватност на канадската ЦБ, които са  ръба на фалита – 0,53% .

 

Сингапурски долар. Според годишния доклад на финансовия отдел на Сингапур през 2012 г.,   Централната банка е загубила 8 милиарда$  в опит за ограничаване на своята валута спрямо американския долар. Това е просто още едно потвърждение на факта, че всичко това  абсурдно обвързване с долара скоро ще започне да се разпада. Състоянието на баланса на централната банка на Сингапур е по-добро от западните и колеги. Нивото  на капитала  е 7,2 на сто, нетният държавен дълг е нула. Затова валутата Сингапур е много по-безопасна, отколкото американския долар или евро.

Норвежка крона – най-надеждната валута сред свободно конвертируемите валути. Цифрите не оставят никакви съмнения относно това:

1. Капиталовата адекватност на норвежката централна банка е една от най -високите в света – 23,3 на сто;

2. Правителството на Норвегия няма дълг, което означава, че общите(...)


Read more: http://30dumi.eu/2013/11/naj-nadezhdnata-valuta-v-sveta/#ixzz2kQKufWa3


Тагове:   валута,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 459744
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930