Нейните заключения са на базата на анализ на невробиологични изследвания и личен опит : на дъщеря и на две години е поставена диагноза “ аутизъм“, сега е на седем години и , според учения, проявите на болестта „напълно са изчезнали“.
Диетата , за която говори за д-р Рийд, е различна от тези, които са били известни до сега. Според нея от храната на дете с аутизъм трябва да бъде изключено само едно химическо съединение – хранителната добавка за усилване на вкуса , мононатриев глутамат (други имена – E 621, E 631, хидролизиран растителен протеин) .
“ В организма има рецептори за глутамат, който възбужда нервните клетки, и той е необходим, но само в определено количество- казва Рийд. – Много разстройства на нервната система , като аутизъм , могат потенциално да бъдат свързани с дисбаланса на потребление на глутамат “ .
Според нея 95 % от преработените храни съдържат натриев глутамата, обаче , производителите имат право да не посочват наличието му, ако съдържанието не надвишава определено ниво.
Въпреки че в момента няма никакви данни, научно подкрепящи теорията на Рийд (глутаматната хипотеза за аутизъм, обаче , вече съществува ) , биохимикът вярва, че е върнала към нормално състояние седемгодишната си дъщеря Брук, което е ясно доказателство за верността на тази идея. Когато детето е на две години , Катрин и нейния съпруг, клетъчен биолог забелязват признаци на аутизъм: диви истерии, които продължавали в продължение на няколко часа, стереотипно поведение , трудности в общуването и обучението, както и проблеми с червата .
Данните от изследването показват , че детето има средна степен на аутизъм. “ Тя живееше в някакъв собствен свят – споделя майката на Брук. – Нейните действия се повтаряха, тя показвапе признаци на невроза с натрапчиви състояния и започваше да крещи истерично, ако я водех у дома по друг път, а не по обикновения“.
Веднъж Рийд се натъкнала на статия за ролята на глутамата в организма: това съединение е необходимо за предаване на импулси между невроните и клетките от други тъкани, то е включено в познавателните процеси на мозъка , но излишъкът на глутаминова киселина може да предизвика различни неврологични разстройства.
Затова Рид изключила от храната на детето всички продукти, съдържащи мононатриев глутамат, и , според нея “ симптомите на аутизъм изчезнали напълно. “ Постепенно детето станало по-социално адаптирано, у него изчезнало напълно стереотипното поведение и се подобрила координацията.
След като Рийд видяла резултатите от прехода към свободна от глутамат диета с дъщеря си , тя (...)И още: >