Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2014 13:03 - Как американските санкции ще доведат до падането на режима на Путин
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 1215 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В аналитична  статия от Greg Sat, озаглавена “ Как американските санкции срещу Русия ще доведат до падането на режима Путин“ на сайта Forbes.com се казва, как в действителност санкциите на САЩ оказват влияние върху Русия.  

Министерството на финансите на САЩ обяви въвеждането на нови санкции срещу 7 руски официални лица и 17 руски компании, включително Игор Сечин , ръководител на най-голямата руска петролна компания „Роснефт“ , няколко финансови институции и фирми , свързани с енергийния сектор. Санкциите включват замразяване на активи, забрана за издаването на визи и допълнителни търговски ограничения .

Реакция на първата серия от санкции срещу Русия бяха насмешки от руските власти и критики на администрацията на президента на САЩ. Как може да се отразят ограниченията за издаване на визи и замразяване на активи на най-ревностните поддръжници на Путин? Какви последствия може да имат такива санкции за тези, които рядко ходят на Запад и нямат сметки в чуждестранни банки?

Подобни аргументи изказват тези, които не разбират напълно целите и възможните последствия, които ще имат такива санкции. В действителност, те са инструмент за финансова война, която изостря Министерството на финансите от 11 септември, и се базира на ново  законодателство, като член 311 от Закона за борба с тероризма в Съединените щати, както и правилата за банкови операции „познавай клиента си“.

Първоначално тези правила са предназначени да закрият достъпа на терористи до международната банкова система. Хуан Зарате, един от създателите на тези нови технологии, обяснява в книгата си „Войната на Министерството на финансите“:

Целта не беше да замразим сметките в банки в САЩ – въпреки че това е голям плюс, а да усложним достъпа до официалната банкова система на тези, които финансират терористи. Ние се фокусирахме върху организации и частни лица, които финансират предприятия на терористи.

Скоро новата технология започна много добре да се използва срещу отделни държави, като Северна Корея и Иран. И когато Съединените щати координираха своите  действия със съюзниците си, тези технологии имаха още по-голям ефект.

Това обаче не означава, че санкциите ще спрат Путин , но резултатът от действията му ще са вечно покачващи се цени, които биха подкопали му вече  отслабения му режим.

 

За да се разбере как работят санкциите, нека разгледаме случая на Владимир Якунин, близък приятел на Владимир Путин , президент на ОАО „Руски железници“. В интервю за Financial Times  той каза:

“ Аз няма да пътувам до Съединените щати. Нямам никакви сметки. Санкциите абсолютно не ми пречат“.

Дори ако приемем, че той е казал истината за сметките (което е съмнително), санкциите ще имат много негативни последици за него.

Въпреки, че  замразяване на сметки и забрана за издаване на визи създават известно неудобство – децата на Якунин  живеят в чужбина, то  основната сила на санкциите е, че те служат като маркер. Можем да ги наречем финансовата равностойност на проказата, която обезкуражава финансовите институции да извършват всякакъв вид бизнес с „маркирания“ субект.

Мнозина не осъзнават до край, доколко вездесъща е финансовата система на САЩ. Ако, например , г-н Якунин би искал да си купи къща в Дубай, той ще трябва да плати за нея по някакъв начин. За да преведе парите , той ще трябва да използва услугите на банка, и веднага  ще се сблъска с трудности. Всяка финансова институция трябва да има отношения с банка-кореспондент в Съединените щати, за да прави бизнес.

Наказанието за сътрудничество с „белязани“ субекти от Министерството на финансите на САЩ, може да бъде непоносимо. Така например банка HSBC бе глобена с $ 1, 9 милиарда. Затова  ако една банка иска да продължи да прави бизнес в Съединените щати, тя се подчинява.   Ако попаднете в списъка на Министерството на финансите, вие просто сте изключени от международната финансова система.

Втора част: http://analizator.eu/archives/6011



Тагове:   банки,


Гласувай:
2



1. vistalon - Да.
01.05.2014 13:18
Ясно е, че така ще стане.
Руснаците го знаят много добре, а привидния им смях е маска зад която им се плаче.
цитирай
2. merlin68 - Тази "аналитична" с...
01.05.2014 15:08
Тази "аналитична" статия има само една цел - да даде някакво обяснение на смехотворните действия наречени санкции срещу Русия. Съответно меко казано идиотски спрямо всякаква логика е и примерът който автора е дал с г-н Якунин. Самото безсилие да се даде адекватен пример показва колко несъстоятелен е анализът. Защо г-н Якунин, очевидно съвсем съзнателно водещ политика срещу интересите на САЩ, ще пожелае да си купи къща в Дубай или Калифорния, да си държи парите на депозит в западна банка? - ако господин Якунин не е пълен идиот, то няма да направи нито едно от изброените неща. Ако децата на въпросният господин наистина живеят някъде на запад (аз не знам дали е така), и вследствие на санкциите претърпят някакви загуби, то те горкичките има къде да отидат, на улицата няма да останат:)))
Четейки този анализ се сещам за изтърканият до малоумие номер с милиардите които всички диктатори по света крият в западните банки. Сещам се за милиардите на Милошевич, на Садам, на Кадафи...ако се замислите ще си спомните, че преди и по времето на всяка кампания на САЩ против някой "диктатор" широко се тиражираше, че той видите ли държи стотици милиони крадени от народа си пари в западни банки:) Това все едно аз да си дам парите на Пешо да ми ги пази, а след това да тръгна да му правя мизерии - гениално нали. Нещо повече, някой от вас да е чул САЩ след като са свалили "диктатора" да са върнали на народа му откраднатите и седящи на депозит в западни банки милиарди? - няма и да чуете:)
Но иначе статията показва добре що е то "световна финансова система" - управлявана от САЩ система с вечно сменящи се според желанието на господаря правила. Нито един "диктатор" тръгнал против САЩ и финансовата им система очевидно няма да сложи парите си там.
Общите действия на САЩ и ЕС по отношение на Русия също са пълна химера. Ако щатите може и да си позволят някакви санкции, то ЕС не може нищо защото ще пострада в пъти повече от Русия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 459270
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930