Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2014 17:57 - Какво е „пътуване извън тялото“ и как да го направим
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 968 Коментари: 0 Гласове:
0



Нека да започнем с въпроса: къде в този момент е вашия  „Аз“? Повечето хора смятат, че центърът на тяхното съзнание е областта в черепа – някъде зад очите .

В това има известна истина. Наблизо са очите , ушите , устата и носа – сетивата. Четири от четири сетива са концентрирани на едно място. Ето защо не е изненадващо , че най-често срещаният отговор на този въпрос – е нещо като „главата“ или „някъде зад очите“.

Въпреки че философи и учени работят заедно по въпроса за какво въобще ни е това чувство – усещането за собственото „Аз“, всички са съгласни , че е от решаващо значение паралелността на информация от всички сетива . По своята същност , тази информация е доста по-различна, и все пак, тя се формира в съзнанието ни в един поток и ни помага да видим голямата картина на заобикалящия ни свят.

Както казва в книгата си „Да бъдеш никой“ германският  философ и професор по теоретична философия в университета в Майнц Томас Mетцингер: „Основната причина, поради която ние имаме съзнание – това е неговата пряка помощ при изграждането от човека на картината на света“.

Така че за да се отърве от чувството, че центърът АЗ се намира зад очите, трябва да заставите вашия мозък да си представи друг модел на света на базата на нещо различно от това, което вече съществува в главата ви.

Легнете на пода и затворете очи. Опитайте се да направите упражнението в тиха стая, така че  никой и нищо да не ви разсейва. Докато сте в легнало положение, позволете на  ума си  да се „разходи“ по всички части на тялото ви: концентрирайте се в мястото, където вашата шия контактува с пода, а след това раменете, гърба. Почувствайте с ръце повърхността, на която лежите.

Докато вашият ума и мисли усещат нещата наоколо, вашето съзнание  напълно се премества в частта на тялото, която се опитвате да почувствате. Опитайте се да поддържате тази концентрация върху структурата на това, на което лежите. Дали  е одеало , черга или пода. Почувствайте с ръцете си и направете свой модел на света на базата на тези усещания.

Може да се почувства нещо такова по време на масаж . По време на следващия сеанс позволете на ума си да се устреми към ръцете на масажиста. Опитайте се да изпразните ума, прогонете всички мисли, следвайте тази  част на тялото, където  сега са ръцете на масажиста. Всеки път, когато той отива в друга област на тялото ви, последвайте с ума си неговите движения.

Занимавайки се с такава практика, няма да забележите как сте се отървали от чувството, че центъра на вашия „Аз“ е някъде зад очите. Вашият „Аз“ е  там, където  насочвате вашето внимание. Ако си затворите очите, спрете да  реагирате на шум и други слухови дразнители ,  забранете си  да усещате миризми за известно време и се концентрирайте върху масажа на краката, вие скоро ще  почувствате как центърът на вашето съзнание се е преместил в стъпалата.

„Това е добре – ще кажете – но никак не напомня на напускане на тялото“.

Идва времето за втория етап. Лежейки на пода в апартамента си, може да  почувствате лека вибрация. Чувствате бръмченето на хладилника?

И още



Тагове:   тяло,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 459283
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930