Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2014 17:19 - Самолетната катастрофа в Украйна: обратното броене преди началото на нова световна война?
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 1719 Коментари: 1 Гласове:
-2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ако самолетът на Малайзия  нарочно е свален от  сепаратистите или руснаците от тяхна  територия, това означава, че Русия и Западът вече са с една стъпка по-близо до сблъсък, който е много близък до събитията от  август 1914 година.

Сенатор Маккейн предупреждава за „сериозни последствия“, ако се окаже, че самолетът е бил свален от сепаратистите. И това тълкуване на събитията подкрепя  не само неговата партия. И републиканци и демократи ще бъдат принудени да осъдят Русия и да предприемат по-решителни действия, за да я сдържат.

Ще направи ли руският президент Владимир Путин, който все си играе с огъня в Украйна, заключението, че цената на провала на решителни действия е по-висока, отколкото отстъпка. Колкото по-дълго продължава конфликтът, толкова повече той, може би, смята, че е необходимо да покаже конкретни постижения.

В противен случай,  започва да прилича на играч, който залага сериозно, но е хванат,  че блъфира. Има вероятност  сепаратистите да са свалили самолета за  да се изостри  конфронтацията със Запада и да принудят  Путин да ги подкрепя по всякакъв начин. Вторият вариант – това е било просто грешка. Но войните започват именно заради такива грешки.

Нито Обама, нито германският канцлер Ангела Меркел се стремят особено към  военна конфронтация. Последното нещо, което германците искат, е да бъдат въвлечени в конфликт, който те третират като двустранен – между Москва и Вашингтон, както Германия се е страхувала да се превърне  в бойно поле между суперсилите по време на Студената война. Но ако се окаже, че самолетът е бил свален с мълчаливото съгласие на Русия, това може да бъде същото като потъването на  „Лузитания“ за Съединените щати.

Събитията в Украйна се развиват така, така да допринасят  за укрепването на „ястребите“ във Вашингтон, които много силно желаят да започнат  борбата срещу Путин и неговата клика. Думите на Маккейн – са доказателство. Ако в самолетната катастрофа бъде по някакъв начин замесен Путин, а  и сепаратистите: „Това ще ни позволи да оказваме  помощ на украинците, като им предоставяме отбранителни оръжия, както и да наложим санкции на Русия. Това ще бъде началото на действията. „Начало, но не и край.

Това няма да е  връщане към Студената война от  седемдесетте и осемдесетте години на миналия век, защото тогава суперсилилите до голяма степен са били съизмерими в тяхното противопоставяне. Доста вероятно този път това ще бъде по-скоро като периода  на формиране на Студената война в края на 1940 г., когато Сталин все още няма определени  категорични намерения. Или да вземем като пример един още по-опасен прецедент, а именно Първата световна война, когато някои държави се борят за власт и влияние на Балканите.

Не, разбира се, историята никога не се повтаря. Но паралели от предишните векове има в изобилие, и да се надяваме, че Обама ще намери  достатъчно лидерски качества, за да изведе  САЩ и техните съюзници от  коварния  път към война в Украйна. Трябва задължително да се установи истинско примирие, а  бъдещето на Украйна трябва да стане предмет на  договаряне между (....)

Още от АНАЛИЗАТОР



Тагове:   самолет,


Гласувай:
1



1. estirbg - Що за цинизъм! Стига вече са ни правили на абдали!
19.07.2014 17:37
"Обама ще намери  достатъчно лидерски качества, за да изведе  САЩ и техните съюзници от  коварния  път към война в Украйна. "

Пълна гадост!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 459520
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930