Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2014 15:48 - Маниакът-психопат може да се определи по маниера на изказване
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 1566 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Психопатите са известни със своята хитрост и способност да манипулира другите. Дори откровена лъжа, излагана от човек с психопатични наклонности, може да звучи като истина от последна инстанция. A трезвомислещите, както изглежда, хора, не само се вслушват в тези изказвания, но често са съгласни с тях, сякаш са били хипнотизирани. За това как да се научите да избегнете  влиянието на психопат, пишат  американски психолози.

Интервюирайки 52 убийци, 14 от които са признати за психопати, експертите поискали от тях  всеки да разкаже по-подробно за своето престъпление. След анализ на данните с помощта на специална компютърна програма, изследователите открили, че психопатите-  престъпници се открояват с идентични характеристики на речта. Както бе обяснено от водещия автор на проучването, доцентът в Cornell University Джефри Хенкок, анализът използва математическо изчисление на честотата на употребата на определени части на речта, поставени в една или друга граматическа форма.

На първо място, речта на психопатите не е наситена с  емоции. Ако един здрав човек, описвайки минали събития,   разказва  историята в сегашно време, сякаш  преживява отново всичко отначало, то психопатът разказва за всичко в минало време. Всеки разказ – дори и да е за извършени зверства,  се предава само по отношение на причинно-следствената връзка.

В допълнение към времето, в което са поставени глаголите,  за  психопатия указва честото използване от  на подчинителни  съюзи от рода на „защото“, „тъй като“, „по този начин“ и т.н. Така  той се опитва да намери „рационално“ обяснение за собственото си поведение. „Този модел ни позволява да предположим, че психопатите са склонни да оценяват своите актове като логичен резултат от някакъв план (нещо, което „трябваше да се случи“ за да се постигне целта),“ – съобщават авторите на изследването.

Докато повечето от нас се стремят към по-високи нива на удовлетвореност на потребностите, като  обръщат  особено внимание на проблемите на семейство, религия, духовност, самочувствие, психопатите насочват вниманието си върху основните нужди и свързаните с тях материални ценности – храни, напитки, пари и т.н.

Изследователите изчисляват, че те използват думи, свързани със задоволяване на естествените си нужди  два пъти по-често, отколкото здравите хора.

Маската на здрав разум често се поддържа на лицето на  психопата с безсмислено мучене. Психолозите предполагат, че честото прекъсване на речта  е необходимо, за да може в движение да обмисля изказването си. Така че, ако чуете от човек чести „ееее“, „МММ“, „AAAA“, това не означава, че пред вас е мъдър и опитен (...)

И още >



Тагове:   психопат,


Гласувай:
3



1. minevv - da
28.07.2014 16:01
красивооо
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 459667
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930