Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2014 16:43 - Газпром: Страните от ЕС ще трябва да плащат за руския газ в рубли
Автор: eklisiast Категория: Новини   
Прочетен: 1048 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В отговор на западните санкции Москва възнамерява в близко бъдеще да започне  да получава плащанията за руски петрол и газ само в рубли. Работата по реализацията на този проект вече е в ход , заяви в сряда в Калининград финансовият министър Антон Силуанов. Русия се опасява, че нейните големи корпорации ще бъдат изключени от системата на трансграничните парични преводи.

В отговор на действията на Русия в Украйна, САЩ наложиха серия от санкции, които вече са засегнали 18 големи руски компании. И САЩ заплашват с по-нататъшно разширяване на тези санкции.

Силуанов отбележи, че планът за прехода към рубла в плащанията за суровини,  е свързан с определени рискове, поради нестабилността на руската валута. Освен това, допълнителните разходи ще бъдат свързани с превода от  чуждестранна валута в рубли. Въпреки това, тези разходи не са толкова големи, а Русия все пак възнамерява да върви по този път.

Заместник-министър на финансите Алексей Мойсеев твърди, че правителството вече прави консултации с ръководството на контролираните от държавата компании по въпроса за промяната на системата за плащане. Той смята, че не съществуват сериозни пречки, които не биха позволили да се извършват плащания в рубли – само в някои случаи ще са по- сложни.

Още по- важен е фактът, че преминаването към плащания в руска валута няма да се отрази на стойността на стоките, посочени в договора. Купувачът ще  плаща в  удобна за него валута, след което банката ще конвертира валутата в руска, и след това ще прехвърля парите в  сметките в рубли на доставчика. Да задължи частните фирми да извършват плащания само в рубли,  правителството не планира.

 

Ръководителят на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин, подкрепи идеята за преминаване към система на плащане в рубли още през април. Костин заяви, че такова решение ще спомогне за отслабване на „мъртвата хватка на Запада“ , която се опитва да „изолира Русия, на практика унищожавайки  руския банков  сектор“.  По негово мнение, плащаният в долари Западаът  използва като един вид „ядрени оръжия“ в областта на финансите.

Ако Земята спре да се върти… В Китай откриха жив миньор, оцелял 17 години затрупан в шахта И още за Ватикана и извънземните

Според ръководителя на ВТБ, преходът към плащане в рубли трябва да започне с най-големите експортни компании: Газпром , Роснефт и (...)

И ОЩЕ>



Тагове:   рубли,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eklisiast
Категория: Новини
Прочетен: 459122
Постинги: 249
Коментари: 101
Гласове: 275
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930